Banaanilla, rusinoilla ja maapähkinävoilla yllätetyt vieraat ja heidän keksinsä

Image

Yhdeksän vuotta sitten olin vaihto-oppilaana Amerikan Yhdysvalloissa. Itärannikon pikkukylässä löysin talomme keittiönkaapista kilon purkin maapähkinävoita. Ensin kak-, eikun kammottavalta maistunut pähkinävoi valloittikin vaihto-oppilaan tyystin. Palasin Suomeen maapähkinävoin ystävänä ja kymmenen kiloa tuhdimpana.

Suomessa maapähkinävoita saa hyvinvarustelluista K- ja S-kaupoista. Halvemmalla purkkeja myydään aasialaiseen ruokaan erikoistuneissa myymälöissä. Maapähkinävoi nimittäin kruunaa esimerkiksi usean thaimaalaisen wokin.

Viikonloppuna viihdytin kööriä vieraita, joille halusin tehdä sarjakuvista tuttuja amerikkalaisia maapähkinävoikeksejä. Tuunailin netistä löytämäni reseptin omiin tarpeisiini. Lähtötilanteessa pöydällä olivat seuraavat ainekset:

  • 1 banaani (muussattuna)
  • 1 dl maapähkinävoita
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 dl siirappia (ohje kehotti käyttämään ruskeaa sokeria, mutta sitä ei kaapista löytynyt)
  • 2 kananmunaa
  • 50g margariinia tai voita
  • 2 dl jauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1,5 dl pikakaurahiutaleita
  • 1 dl rusinoita
Image
Keksit saa kasaan, kun sotkee banaanin sokeriin ja siirappiin ja vatkaa vielä maapähkinävoin ja sulatetun margariinin mukaan. Sen jälkeen sekoitukseen voi lisätä kananmunat. Ynnää keskenään sekaisin ruokasooda, jauhot ja kaurahiutaleet ja lisää nekin taikinaan. Vihoviimeiseksi heitä sekaan rusinat. Paista 150 asteessa noin 12 minuuttia. Aika on ohjeellinen ja riippuu keksien koosta. Yritin saada kekseihin aikaan jenkkikekseille tyypillistä half-baked -olomuotoa, jossa keksin sisus on kivasti taikinainen. Yrityksiä jatkettakoon jonakin päivänä ja kun kikan keksin, kerron sen heti tässä blogissa (eikö olekin koukuttavaa?).
Toinen arvoitus minulle on, kuinka kotona leivotuista kekseistä saa tasaisen pyöreitä ja sileitä. Kokeilin silitellä keksejä vedellä ennen kuin panin ne uuniin ja kyllä niistä ihan sieviä tuolla tyylillä tuli. Toinen kikka on kuulemma tehdä taikinasta rulla, päällystää se elmukelmulla ja panna pakkaseen. Kovaksi pakastuneesta taikinasta voi sitten leikellä tasaisia ympyröitä. No jaa, tällä kertaa ei ollut aikaa odotella taikinan pakastumista ja sulamista ja paistumista. Lopputulema oli tämän näköinen ja suutuntuma vieraiden mukaan mainio.
Image

2 kommenttia artikkeliin ”Banaanilla, rusinoilla ja maapähkinävoilla yllätetyt vieraat ja heidän keksinsä

  1. Paluuviite: Brunssin päävieraana munakasrulla « Mainio Martta

  2. Paluuviite: Retroleivonnainen « Mainio Martta

Jätä kommentti