Retroleivonnainen

Mokkapaloja!

Aloitetaan vuodesta 1996. Martta oli vasta kymmenenvuotias, mutta oli jo kokenut leipuri. Oli yksi leivonnainen, joka oli niin helppo ja niin hyvä, että sitä tehtiin usein. Itseasiassa aina, kun leivottiin. Mokkapalat. Mokkapalataikinan ja kuorrutteen synnyttämän addiktion kanssa pystyi myöhemmin kilpailemaan vain maapähkinävoiriippuvuus, josta Martta onkin jo avautunut. Täten lähetän myös terveiset Riikalle ja Tealle, joiden kanssa olemme jakaneet mokkapalahetken jos toisenkin! Tulkaa taas mokkapaloille!

Tällä viikolla mokkapalat pelastivat minut. Olin jo elokuusta saakka potenut leipomiskriisiä. Lupailin ja lupailin, että kyllä tänään leivon. Mutta kynnys oli noussut liian suureksi. Leipomistauon jälkeen en voinut aloittaa macaroneista tai toscaherkuista. Niinpä pettämättömät mokkapalat palasivat, ja 1990-luku tuli keittiööni tomusokerin ja kaakaojauheen muodossa.

Pettämätön mokkapala, eli mockaruta.

Seuraava resepti on suoraan täältä. Kiitos lainasta! Ja varoituksen sana. Reseptistä tulee paksu pellillinen taikinaa, joten jos leivot vain yhdelle tai kahdelle, kannattaa ainesosat puolittaa.

Mokkapalat

4 munaa

3 dl sokeria (itse käytin 1 dl ruokosokeria ja 2dl tavallista)

2 dl maitoa

200g voisulaa

5 dl jauhoja

3 rkl kaakaojauhetta (leipomiseen tarkoitettua, ei esim. O’Boyta)

3 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

Vaahdota söhkövatkaimella munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voisula muna-sokerivaahtoon ja sekoita. Lisää vuorotellen kuivat aineet ja maito taikinaan samalla sekoittaen. Kaada taikina pellille ja jätä kulhoon vähän taikinaa mäiskytettäväksi itsellesi. Paista 200 asteessa noin vartin.

Tee kuorrute:

1 pkt tomusokeria

50g voisulaa

5 rkl vahvaa kahvia

1 rkl kaakaojauhetta

2 tl vaniljasokeria

Sekoita kaikki ainesosat keskenään ja levitä kuorrute jäähtyneen mokkapalapellillisen päälle. Anna jähmettyä tovi ja leikkaa ruuduiksi.

Näin ei kannata tehdä.

Näppäränä ihmisenä Martta yritti vääntää mokkapaloja hienostuneempaan muotoon ympyröiksi. Lasilla leikattu koeympyrä jäi ainoaksi, sillä pala juuttui lasiin ja tuli aika rumana ulos. Opetus: älä yritä tehdä klassisesta mokkapalasta hienompaa kuin se on. Arvosta mokkapalaa sellaisena kuin se on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s