Ja niin tapahtui, että marraskuun viimeisellä viikolla otettiin esiin taatelikakun resepti. Leipomiseen ei mennyt kahta päivää, niin kuin joku otsikosta päättelee, vaan kakku oli niin herkullinen, että sitä riitti vain kaksi päivää. Kokemukseni mukaan perhejouluna tällainen taatelikakku saadaan tuhottua tunnissa.
Perinteisesti jouluun kuuluva taatelikakku on myös monen eläkeläisen kahvipöydän herkku. Tai näin olen ymmärtänyt. Kuivakakut eivät olekaan kovin in. Kaikenlaiset raakaruokakakut ja superhienot, mutta työteliäät sokerimassalla koristellut kakut saavat kuivakakut näyttämään muinaisjäänteiltä.
Kuivakakku on kuitenkin superhelppo tehdä, joten se sopii niille leipureille, jotka vasta aloittelevat. Taatelikakku on sitä paitsi todella hyvää! Seuraavan ohjeen sain ystäväni Marikan isältä jouluaaton aattona vuosia sitten.
Taatelikakku
3 dl vettä
1,5 dl sokeria
250g kivettömiä tuoreita (tai pehmeitä) taateleita
200g voita
3,5 dl jauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa taatelit pieneksi. Kiehauta vesi ja taatelit ja keitä soseeksi
Ota avuksi sauvasekoitin tai sähkövatkain, ellei soseutuminen muuten ota onnistuakseen. Sulata voi paloina soseen joukkoksi.
on. Anna jäähtyä ja sekoita sillä välin kuivat aineet keskenään. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Gluteeniton jauhotus onnistuu vaikkapa mantelijauhoilla. Sekoita kuivat aineet jäähtyneeseen voi-taatelisoseeseen. Kaada taikina vuokaan ja paista noin tunti.
Kuivakakun koristeluun olen käyttänyt esimerkiksi sulatettua valkoista suklaata, jonka olen kaatanut ohuena nauhana ristiinrastiin kakun päälle. Jouluna olen ripotellut päälle vielä esimerkiksi pieneksi pilkottujan kuivahedelmiä ja mantelilastuja. Helppo koristelu on sirotella siivilän läpi tomusokeria kakun päälle.
Taatelista tassut tahmaisena, Martta