Pikapikaa jotain pukinkontiin!

Virkatut tossut

Viimeistä viikkoa viedään ennen jouluaattoa. Eilen sunnuntaina kävimme jouluhandlaamassa, eli shoppailemassa tuiskun keskellä. Keskitimme tarmomme yhteen tavarataloon, jonka lastenosastolla joululahjojen antamisen oikea mieli tuli selväksi. Kaikkialla oli aikuisia ravistelemassa legopaketteja, selaamassa kirjoja ja miettimässä vaatteeiden kokoja. Ja se mietintä ei ollut mitään sellaista ”pitäisiköhän Jadejuuliaolivia tästä neuleesta, jossa on poneja ja linnoja ja pellejä ja sata eri väriä”. Ei, meno oli enemmän sellaista otetaan, mihin käsi yltää -tyyppistä tuuppimista. Kirjahyllyn edessä todistin, kun yksi nainen kahmaisi kolme kirjaa hinnan perusteella kainaloonsa ja rynni eteenpäin leluja kohden.

Ehdotan pientä harkinta-aikaa tähän hötkyilyyn. En tiedä lapsista, koska en itse sellainen ole, eikä minulla tietääkseni ole omiakaan lapsia, mutta kai lapset pärjäävät vähemmälläkin roinalla? Martta vetää nyt tähän kankean aasinsillan joulutohinoista virkkaukseen (huomatkaa aasinsilta = joulu, jeesus, jeesuksen aasi!). Alla ohje virkattuihin tossuihin, jotka tekaisee päivässä, varsinkin, jos tuo päivä sattuu olemaan vapaapäivä. Vielä siis ehtii tekaisemaan joululahjaksi, tai sitten tossut voi virkata joululomalla. Jos kiinteä silmukka ja piilosilmukka tai ihan virkkuukoukku eivät ole tuttuja sanoja, kurkkaa vinkkiä täältä.

SAMSUNG

Virkatut tossut

Tossu aloitetaan kärjestä. Ohje on vapaasti muotoiltu, ja toivottavasti kotonakin muotoillaan ohjetta oman jalan mukaan! Molemmissa kuvissa näkyvissä tossuissa on käytetty useaa lankaa samanaikaisesti. Pinkissä tossussa on Novitan harmaata ja pinkkiä 100% villalankaa virkattuna koukulla numero 5. Ruskea-valkoiset tossut on virkattu kolmella langalla, eli kahdella ruskealla sataprosenttisella villalangalla ja yhdellä valkoisella villasekoitelangalla (Novitan Kelo). Koukku oli numero 8. Valitse langat ja koukut oman käsialan ja mieltymyksen mukaan.

1. Luo 4–5 ketjusilmukkaa. Sulje piilosilmukalla lenkiksi.

2.Virkkaa jokaiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa.

3. Kolmannella kierroksella virkkaa joka toiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa, joka toiseen yksi.

4. Neljännellä kierroksella virkkaa joka kolmanteen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa ja muihin yksi kiinteä silmukka.

5. Tässä vaiheessa työn olisi pitänyt muodostua kuppimaisen kuperaksi tossun kärjeksi. Kokeile omaan tai kaverin jalkaan, miten kärki istuu. Jos se on näyttää muodostuvan liian leveäksi, kavenna seuraavalla kierroksella parista kohdasta hyppäämällä yhden silmukan yli. Jos kärki on liian pieni, jatka leventämistä vaikka joka kolmannesta tai neljännestä silmukasta (levennä= luo kaksi kiinteää silmukkaa yhteen silmukkaan). Jos kärki on sopiva (hienoa!), voit jatkaa kierroksia virkkaamalla yhden kiinteäsilmukan jokaiseen silmukkaan, jolloin tossu alkaa muodostua tuubiksi jalan ympärille.

6. Kun työ (eli tuubi) on edennyt melkein nilkkaan asti, aloitetaan tossun toinen osa. Virkkaa noin 3/4 kierrosta, sitten virkkaa yksi ketjusilmukka ja käänny. Virkkaa takaisinpäin 3/4 kierrosta kiinteääsilmukkaa, virkkaa yksi ketjusilmukka ja käänny. Jatka tätä, kunnes tossu on napakasti jalkasi pituinen. Tarkoitus on siis virkata jalantie ja ”kouru” kantapäälle.

7. Sulje ”kouru” virkkaamalla silmukat yhteen kantapäästä ja lopeta virkkuu leikkamalla lanka ja vetämällä se viimeisen silmukan läpi.

(8. Huolittele jalantie virkkaamalla vielä sen ympäri kiinteää silmukkaa.)

SAMSUNG

Ja siinä lahjansaaja nauttii tossuistaan. Ai, että! Todistetusti siis hyvä lahja! Valitettavasti in-the-making -kuvat ja ohjaajan versio puuttuvat kuvista, ne olisivat helpottaneet ohjetta. Mutta Martta kehottaa pyrkimään kohti kuvan mukaisia tuotteita maalaisjärkeä apuna käyttäen. Hyvin se menee!

Tossut jalassa, Martta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s