Punainen juurikas

Punajuuri. 1,69 euroa kilolta. Kotimainen. Kausi parhaimmillaan. Kaikki seikat puhuvat punajuuren puolesta juuri nyt. Katsokaa tuota kuvaakin. Niin se on pieni, pyöreän suloinen ja sottaa kaikki paikat. Vauvakuumeilijat kokeilkoot ensin punajuurta ja sitten päättäkööt jälkikasvun hankinnasta.

Puttu, eli punajuuri saapui kotiin kilon pussissa eilen. Panin kaikki pullukat uuniin. Seuraavassa reseptissä on useita hyviä puolia. Ensinnäkin se on helppo, ainesosat lasketaan yhden käden sormilla. Toiseksi se toimii myös kylmänä, joten ylijääneet punajuuret voi ottaa töihin evääksi, vaikka mikroa ei olisi lähimailla. Kolmanneksi resepti on pirun hyvä.

Rosmariini-hunaja punajuuret

Kilo punajuuria (tekee kaksi pellillistä)

rosmariinia

juoksevaa hunajaa

suolaa

Pese ja kuori punajuuret. Tämä on se vaarallisin vaihe, jossa punajuurista pääsee sitä kuuluisaa punaista väriä. Käytä essua. Viipaloi punajuuret ohuiksi lastuiksi. Pane kulhoon, jonne lorauta myös 3 rkl hunajaa ja 1 tl suolaa ja 2 tl rosmariinia. Aseta iso lautanen tai vastaava kulhon päälle kanneksi ja hölskyttele. Martalla kun on pieni kulho, niin jouduin tekemään tämän vaiheen kahdessa erässä. Levitä lastut leivinpapereilla vuoratuille uunipelleille ja paista pelti kerrallaan 225 asteessa noin vartin. Kokeile kypsyyttä haarukalla ja arvioi tummuutta silmämääräisesti.

Nauti sinihomejuuston kanssa salaattipedillä tai lihan lisukkeena. Punaviini suositeltavaa.

Tahroilta välttyneenä, Martta

EXTRA, EXTRA!

Punajuuri-ohje herätti lukijoissani kiinnostusta FB:in puolella. Onnekseni ei vain yksi, vaan kaksi ammattilaiskokkia jakoivat vinkkinsä punajuuren taltuttamiseksi. Haluan jakaa ne muidenkin lukijoiden kesken, ottakaa vinkit talteen!

Kirsi, toinen nainen Oulun mahtavan Nekan takana:

”Mainio Martta, älä pese juurikkaita – vaan kuori ne kuivina! Sottaa TODELLA paljon vähemmän… Ja sormet sekä leikkuulaudan saa muuten sutjakkaasti puhtaaksi -tadaa!- suolakurkun palalla :D:D. [Oikeesti. Saa saa.] Niin ja oothan kokeillut punaisen juurikkaan vitsikkäimpiä kavereita: kelta- ja raitajuurta. Nooon kans ihania!!”
”Mä itse kokkaan punajuuret kuorineen kokonaisina (uunipellille, merisuolapedille) – ja sit kuorin, kun ovat jäähtyneet. Vaihtoehtoisesti siis, kuori kuivina ja kokkaa sitten. Ei tarvii huuhtoa. Punajuuri on monen muun kasvimaailman kaverin (ystävämme tankoparsa nyt yhtenä esimerkkinä) kanssa sillä lailla hassu, että maku paranee ja tiivistyy uunissa — keittäminen on siis turhaa. Paahdettujen punajuurikuutioiden/veneiden päälle vuohenjuustoa, pinjansiemeniä, hunajaa ja rucolaa (sekä ehkä pikkutirskaus sitruunaa), ja voin luvata että saanti on taattu. Mitä ikinä sitten haluatkaan pöytäseuralaiseltasi… :D:D
Ja Ville, mies, joka on muun muassa Näsinneulan ravintolan kyökistä tavattu:
”Kokemukseni mukaan kuori lähtee parhaiten irti kun on paahtanut kokonaisena kypsäksi (täytyy ehdottomasti olla kypsä), ja hieman jäähtyneenä hieroo kuoren pois esimerkiksi talouspaperilla. Ei tule kuorimisesta hukkaa ja säilyy muoto kivasti.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s