Pari paitaa

Syksyinen vaatekriisi on asettunut taloksi Martan yksiöön. Varsinkin paidoista on pulaa. Tänä syksynä olotilani on ollut neonpinkki ja haluaisinkin ostaa kaikkia värikkäitä juttuja talvea vasten. Vaan eipä käy. Jos rättiputiikeilta kysytään, pukeutuvat kaikki talvella beigeen ja harmaaseen ja tietenkin mustaan. Jos jotakin väri-ilottelua kaipaa, niin voi ostaa luumunvärisen (inhokkini) tai aivan haalean vaaleanpunaisen (niin nähty, myös Martan vaatekaapissa) paidan. Äh.

Eipä siinä auttanut muu, kuin ryhtyä hommiin. Otin jo kulahtaneen suosikkipaitani, babydoll-tyyppisen asian ja purin paidan viimeistä saumaa myöten auki. Puretut kangasosat toimivat kaavoina, kun ompelin uuden paidan. Tässä kuvaesitys puuhistani.

Tämä oli lähtötilanne. Uskollinen toppi toimi töissä ja vapaalla, mutta oli harmillisesti kulahtanut alkuperäisestä loistostaan.

Saumat auki. Purin paidan purkurilla yhden iltapäivän ja monen hömppätelevisiota edustavan ohjelman aikana.

Silitysrauta ja -lauta tulivat tarpeeseen joka välissä. Ensin silitin suoraksi puretut paidankappaleet, sitten silittelin erinäisissä ompeluvaiheissa uutta paitaa.

Asettelin puretun paidan osat kaavoiksi uuden paidan kaksintaitetulle kankaalle ja kiinnitin nuppineuloilla, mikä helpotti huomattavasti leikkaamista. Jos purit osat huolellisesti, on paloissa saumavarat jo valmiina.

Brotherin kone surrutteli osat yhteen.

Valmis!

Vinkkejä muille, jotka haluavat pukeutua vastavirtaan ja tehdä omat paitansa.:

*Pura kaikki saumat, mutta seuraa samalla, miten osat on toisiinsa ommeltu. Kirjoita vaikka paperille huomioita, oliko reuna siksakattu.

*Aloita helposta (toppi on hyvä), älä ensimmäisenä ryhdy purkamaan hääpukua ja ompelemaan uutta.

*Ota huomioon kankaiden laatu. Oma alkuperäinen paitani oli joustamatonta kangasta. Uuden paidan tein joustavasta trikoosta. Koska trikoo venyy, jouduin hieman ottamaan saumoista sisään. Varminta on valita samanlainen kangas kuin mitä alkuperäinen toppi on.

*Ota aikaa. Purkaminen ei käy käden käänteessä. Oma paitani valmistui kahdessa päivässä. Ensimmäisenä purin ja leikkasin uuden kankaan, toisena päivänä ompelin.

Väriä syksyyn toivottaen, Martta

Kyllä kelpaa.
Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Pari paitaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s