Äitienpäivän marmoroidut macaronet

 Kevään (ja viime keväänkin) kuumin pakkaus on macarone, mantelijauhosta tehty pikku leivos, jonka välissä on lemon curdia (sitruunamarmeladi) tai muuta hilloa. Martta ehdottaakin näitä unelmaisia pikku karkkileivonnaisia äitienpäivän kahvipöytään.

Macarone kärsii vaikean tapauksen maineesta. Olen lukenut ohjeita, joissa sulatetun sokerin lämpötilan pitää olla just eikä melkein 118C. Hei kamoon, kuka jaksaa? Onneksi löysin Pirkka-lehdestä näppärämmän ohjeen.

Valmistaudu haasteeseen hankkimalla seuraavat ainesosat:

Mantelijauhopussi 100g

3 dl tomusokeria

2 munanvalkuaista

1 rkl hienosokeria

elintarvikeväri tai värejä

Pane uuni lämpenemään 150 asteeseen.

Aloita sekoittamalla mantelijauhe ja puolet tomusokerista keskenään. Erottele valkuaiset keltuaisista ja vaahdota niitä hetki sähkövatkaimella kulhossa. Lisää joukkoon hienosokeri ja jatka vaahdottamista, kunnes valkuaivaahto on kovaa. Lisää vielä joukkoon loppu tomusokeri vähän kerrallaan. Katso sitten kuvaa yllä, vaahdon pitäisi olla tuolla tavalla kiiltävää. Tai no, tosi elämässä se oli tosi kiiltävää.

Sekoita mantelijauho-tomusokeriseos lopuksi valkuaisvaahdon joukkoon. Sekoita taikinaa lusikalla, kunnes taikinaan vedetty vako ummistuu noin kymmenessä sekunnissa.

Seuraavaksi kaivoin kaapista Etelä-Afrikasta raahaamani elintarvikevärit. Näitä saa myös Suomesta, mutta pihi-Martta nosti matkalla päätään, ja ostin muutamia 50 senttiä maksaneita värejä reissusta.

Marmorointi tapahtuu näin:

lorauta valitsemaasi elintarvikeväriä hieman taikinaan. Kääntele erittäin varovaisesti ja vedä muutamia viivoja taikinaan. Värin pitäisi sekoittua epätasaisesti taikinaan, kuten kuvassa yllä. Lisää sitten toinen väri ja toista varoivainen sekoittaminen.

Marmoroinnin voi myös jättää väliin ja käyttää vain yhtä väriä, jolloin väri sekoitetaan normaalisti tasaisesti taikinaan.

Nosta sitten kahdella teelusikalla pieniä osia taikinaa pellille. Taikinaa voi vähän avittaa ympyrän muotoon. Todella tarkka pursottaa pursottimella 2 euron kolikon kokoisia ympyröitä. Anna taikinaympyräiden huilata pellilla 15 minuuttia ennen kuin panet pellin uuniin noin 10–15 minuutiksi.

Anna macaronen levätä hetki uunin jälkeen. Yhdistele sitten sopivan kokoiset palat yhteen, ja levitä väliin suosikkihilloasi.

Hyvä macarone on pinnalta kova ja sisältä pehmeä.

Jos jokin nyt meni kuitenkin pieleen, on syy luultavimmin a) taikinan oikeassa koostumuksessa. Se ei saa olla liian löysää, eikä liian kovaa, tai b) taikina ei saanut olla huoneenlämmössä pellillä ennen uunia tarpeeksi kauan. Tässä vaiheessa ympyröihin muodostuu kalvo, joka pitää leivoksen koossa.

Lykkyä tykö ja ihanaa äitienpäivää toivottaa, Martta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s