Kutkuttelevia kirjahyllyjä

Yhdenkään kalusteen ei pitäisi olla tuomittu vain yhteen käyttötarkoitukseen. Kalusteiden kameleonttikuningatar on kirjahylly. Perinteisimmät hyllynomistajat latovat vieriviereen nuoruuden Neiti etsivät, opiskeluaikojen tenttikirjat ja muutaman Finlandiavoittajan. Jotkut käyttävät kirjahyllyä valokuvien galleriana ja toiset laskevat epämääräiset paperikasat hyllyille avainnippujen ja kolikoiden viereen. Kekseliäimmät muuttavat Ikean suosikkihylly Expeditin hamsterinkodiksi.

Kirjahylly kertoo omistajastaan enemmän kuin mikään muu kaluste. Itse en syynää onko hyllyssä Dostojevskiä vai Aku Ankan vuosikertoja, vaan sitä, onko hyllyssä kirjoja ylipäätään. Vai kenties jotakin aivan muuta? Olen nähnyt hyllyjä täynnä posliinieläimiä ja itsetehtyä keramiikkaa. Ne kertoivat omistajansa ajankäytöstä enemmän kuin pölyiset kirjat, nuo tylsästi selkäsuorana pönöttävät statussymbolit.

Jos kirjoja oikeasti rakastaa, eikä vain ostele niitä esiteltäviksi, saa Bookshelf Pornista kunnon kiksit. Blogin parissa vierähtää tovi jos toinenkin ihastellen ihania kirjahyllyratkaisuja. Yllättävimmät ovat suosikkejani. Tosin tämä ratkaisu ei ole käytännöllisimmästä päästä, mutta enpä ole minäkään.

Oma kirjahyllyni on tässä. Zen-hyllynä tunnettu tekele on nyt seitsemisen vuotta vanha. Se on tehty rakennusjätteestä, toisin sanoen parista kakkosnelosesta ja maalattu läpikuultavalla valkoisella. Pidän siinä kirjoja, mutta ne ovat epäkäytännöllisissä kasoissa. Joskus kasat kasvavat sanomalehdistä, dvd-levyistä tai kansioista. Zen-kirjahylly palveleekin sekä pönöttävien kirjojen kasarmina että hömelön omistajansa epämääräisten tavaroiden sijaiskotina.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kutkuttelevia kirjahyllyjä

  1. Paluuviite: Kirjahylly kadunkulmasta « Mainio Martta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s