Pähkinää kansalle!

Kutsun tätä kakkua täydellisen viihdyttäjävaimokkeen kakuksi. Itse en ole kenenkään vaimo ja viihdyttäjänä harvoin ruokataituri, mutta usein se humoristi. Italialaisen pähkinäkakun salaisuus on siinä, että hienon näköinen ja hyvänmakuinen kakku on oikeasti aika helppo. Hysss, ei saa kertoa kenellekään.

Ohje löytyi Hesarin sivuilta. Kauppalistaan voi merkitä seuraavat asiat:
  • 300 g kokonaisia pähkinöitä (erilaisia oman maun mukaan, itse jätin suuta kutittavat hasselpähkinät pois)
  • 1 dl vehnäjauhoa
  • 1 rkl kaakaota
  • puolikkaan (luomu)appelsiinin raastettu kuori
  • 1/2 dl Vin Santo -jälkiruokaviiniä
  • 160 g (noin 8 kpl) kuivattuja viikunoita
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl neilikkaa
  • 1/2 tl muskottipähkinää
  • 1 1/2 dl hienoa sokeria
  • 6 rkl hunajaa
  • 100 g tummaa suklaata
  • tomusokeria koristeluun
Kikka, jota ohjeessa ei kerrota, on, että resepti kannattaa lukea lopusta alkuun. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin kädet jauhoissa huomata, että suklaan olisi pitänyt jo olla sulaa ja uunikin on vielä kylmä. Toinen asia, mitä ohjeessa ei mainita on, että tietyt isot pähkinät on suotavaa hakata pienemmäksi, esimerkiksi parapähkinät.
Pähkinät kuumennetaan pannulla ja sekoitetaan jauhoihin, raastettuun appelsiinin kuoreen ja kaakaoon. Pannulla sekoitetaan ja kuumennetaan sokeri, hunaja, pieneksi pilkotut kuivatut viikunat ja mausteet. Sekaan lorautetaan Vin Santo -viiniä. Uskaliaasti ja joulun kunniaksi korvasin viinin hehkuviinillä, eikä kokeilu mennyt lainkaan huonosti!
Sitten viikunaseos ja pähkinä-jauhoseos yhdistetään ja sekaan lisätään se (jo kauan sulatettuna ollut) suklaa. Taikina vuokaan, vuoka uuniin, jossa on lämpöä 150 astetta ja paistetaan puolisen tuntia. Kakkua ei kannata unohtaa uuniin, muuten tuloksena on kivikova kiekko. Tämä leipomus edustaakin sarjaa vetäytyvät leivonnaiset, eli tekele kypsyy ja koostumus paranee vielä uunin jälkeenkin.
 
Ja, jos kaikki menee hyvin, saa aikaan tällaisen. Oma kokeiluni viihtyi uunissa hiukkasen liian pitkään ja siksi leikkasin sen valmiiksi paloiksi. Lusikalla kakkua on turha yrittää työstää, niin tiivistä herkkua se on.
Suuri määrä pähkinöitä tekee koostumuksesta hieman työlään iäkkäämmille syöjille. Tämän huomasimme joulupöydässä, jossa 90- ja 89-vuotiaat isovanhemmat kritisoivat kakun pähkinöiden määrää, mutta kiittelivät makua. Lisäksi Martan mummu Maire tiesi kertoa, että sodan ajan jälkeisessä Saksassa ruokapulaa helpotettiin lisäämällä joka ainoaan asiaan pähkinää. No, hienostelukakku tai köyhäin korvike, toimii kahvin kanssa joka tapauksessa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s